sietse

bruggeling

de Poolse klusser

Premisse:
Een levendig filmisch portret van Kuba Madanowski, een Poolse klusser.

Duur: ca 90’min

PilotUpdate: Amsterdam, februari 2019


Kuba is overleden. De laatste tijd ging het een stuk beter met hem. Hij had een baan, verdiende geld en dronk niet meer. Het ging dus een stuk beter. Op de parkeerplaats van een bouwmarkt heeft hij een hartaanval gekregen en is daaraan overleden.

Update: Haarlem, november 2015


Een jaar verder, zeker. En? Hoe staat het er voor?
Het is allemaal wat anders gelopen. Dat kan ik inmiddels wel verklappen. Dusdanig dat het plan in een lade is beland. Af en toe trek ik het er nog eens uit, blaas het stof er af, maar het is hopeloos eigenlijk.
Wat is er dan zo anders gelopen?
Het belangrijkste is dat mijn hoofdpersonage niet veel van zijn plannen in de praktijk heeft gebracht. Het is bij plannen maken en drinken gebleven, zonder echt dingen te gaan doen. Dat kan natuurlijk een tijdje. Plannen maken en drinken is niet per se een slechte combinatie, maar op een dag zou je wakker kunnen worden en dan iets van je dromen gaan najagen. Dat is niet gebeurd. Kuba heeft zich ook niet helemaal de afgrond in gedronken, of heeft er zich een andere wending voorgedaan, er is gewoon weinig gebeurd.
Niet een berijf van de grond krijgen.
Niet een rechtzaak tegen het advocatenkantoor waardoor hij is opgelicht en failliet is gegaan.
Niet naar Polen om zijn oude muziek vrienden op te zoeken waarvan er één het Poolse equivalent van Marco Borsato is geworden.
Niet op bezoek bij zijn tante die voor het communisme land is kwijtgeraakt en dat nu terug zou moeten krijgen, ware het niet dat er nu een stad is gebouwd op haar voormalige land.
En niet nog eens de ijsbaan op en voelen dat het leven je echt verder kan brengen als je er open voor staat ondanks dat alles tegen je lijkt te werken.


Om die reden heb ik in eerste instantie even gewacht met het filmplan. Het is vaak dat dingen even anders lopen dan je in eerste instantie dacht, maar soms kan het toch wel weer een kant op gaan die interessant is om te volgen. Deze keer niet. Nog niet in ieder geval.
Wat dan nu?
Nu - of binnenkort - ga ik een montage maken met het materiaal wat ik heb. Het wordt misschien niet de film die ik gedacht had, maar ik wil er nog wel iets mee doen om het af te ronden. Er is veel werk in gaat zitten, er zijn veel mensen geïntesseerd geraakt, dus helemaal niets meer doen zou onbevredigend zijn. Wat het precies gaat worden, weet ik nog niet, maar ik heb er wel zin in. Misschien toch nog wat draaien. Het moet en het zal.

------------------------------------------------

Over wie gaat deze film?


“De Poolse klusser” gaat over Kuba Madanowski (42), een Poolse man die tien jaar geleden naar Nederland kwam om een nieuw bestaan op te bouwen. In Polen was hij kunstschaatser geweest en in Nederland startte hij een aannemersbedrijf.

Wat wil je laten zien?


De film is een portret van zijn leven. ik volg hem in zijn reilen en zeilen. Ik ga mee naar zijn werk, zijn huis, bij zijn vrienden, bij de instanties. Ik film hem klussend op de steiger, bij de verfwinkel, thuis en onderweg. Ik volg hem op zijn reis naar Polen die gepland staat. We zitten te dicht op elkaars huid om net te doen of de camera en ik daarachter er niet zijn. We zullen hoe dan ook een band krijgen.

Maar waar gaat de film nu echt over?


Kuba heeft allerlei problemen en hij is druk bezig om al die problemen te boven te komen.
Het begon met een aannemersbedrijf gehad wat failliet is gegaan. Daardoor zit hij in de financiële problemen. Hij doet zijn best om er uit te komen en als het allemaal goed gaat, is hij er over een half jaar ook daadwerkelijk uit. Maar vooralsnog zijn de problemen er en roeit hij met de riemen die hij heeft. Hij woont antikraak en verhuist regelmatig. Omdat hij ook zijn auto heeft moeten verkopen, heeft hij alleen nog zijn twee benen om ergens te komen. Dat is onhandig als je klusjesman bent. Net zoals dat hij een groot gedeelte van zijn gereedschap verkocht om schulden af te betalen. Mensen helpen hem met zijn problemen, maar toch. Ondertussen vraag hij zich ook af:”Waar gaat mijn leven nu heen?”

Wat is het grote thema?


Uiteindelijk gaat het over de zoektocht van duisternis naar het licht. Het gaat om wat alle problemen betekenen voor je leven en wat je er mee doet. Het gaat om de weg. Hoe pakt hij de problemen aan? Hoe strijdt hij met het leven? Welke dromen komen uit?

Gaat Kuba het redden?


Geen idee. Misschien wel. Misschien lukt het hem om schuldenvrij te worden, om weer een bedrijf op te bouwen. Zoals het er nu uit ziet is hij over een half jaar van zijn financiële problemen af.
Kuba droomt over het opzetten van een Pools festival. Hij wil graag dat Nederlanders kennis maken met de Poolse cultuur, het Poolse eten, Poolse jazz. Misschien gaat dat wel lukken.
Hij wil rechtszaken beginnen tegen de mensen die hem belazerd hebben waardoor hij zo in de problemen kwam. Nu nog niet, maar over een tijdje, als hij zijn leven weer een beetje op orde heeft. Misschien gaat hij ze wel winnen en krijgt hij zijn gelijk.
Misschien lukt het ook allemaal niet. Misschien blijft het een belofte die uiteindelijk nooit ingelost wordt en zorgt hij er op een bepaalde manier steeds voor dat het allemaal niet gebeurd. Misschien gaat hij alsnog de zaak belazeren. Misschien raakt hij wel aan de drank en lukt er niets meer en blijft alles een probleem.

Wat weet je dan wel?


De documentaire "De Poolse klusser" is een zoektocht en de uitkomst is onzeker. Kuba heeft besloten dat zijn leven hier is, in Nederland, dus het zal linksom of rechtsom hier wel een kant op gaan.
Kuba heeft een geheel eigen kijk op het leven. Hij kijkt anders tegen de zaken aan de veel van zijn collega Poolse klusjesmannen. Die vindt laks en lui. Maar hij is ook geen Nederlander. Hij geeft zich over aan het leven, stap af en toe in risicovolle ondernemingen, doet dingen waar hij de uitkomst niet van weet. Dat zie je soms al terug in hoe hij een klus aanpakt.
Kuba is energiek en wil er wat van maken. Hij ziet meer oplossingen dan problemen. Ik denk dat het leuk is om te kijken hoe hij dat doet en hem te volgen.

Is dat relevant?


Natuurlijk is dat relevant! Het is een universeel thema en het is iets wat je ook in je eigen leven kunt herkennen. Je woont misschien niet antikraak, je bent misschien geen Poolse klusser, maar iedereen heeft dingen in zijn leven die je beperken in het waarmaken van je dromen. En sommige obstakels kun je vermijden, sommige obstakels kun je overwinnen, maar sommige obstakels zijn te groot. En sommige obstakels creëer je zelf om maar niet te hoeven veranderen.

Eigenlijk had de film ook wel over jou kunnen gaan...-----------------------------------------------------------------

Actuele context


Door de economische crisis was de verwachting dat een groot gedeelte van de Polen in Nederland weer terug zou gaan naar Polen. Dat is niet gebeurd. Er zijn nog steeds zo'n 200.000 Polen in Nederland die veelal onder de radar blijven van de meeste instanties. Sommigen zijn succesvol, anderen sappelen of leven zelfs onder beroerde omstandigheden. Een eenheidsworst is de groep Poolse Nederlanders allerminst.

Menselijke context


Mijn verhaal gaat over één van hen, maar dan wel een heel bijzondere... Kuba Madanowski heet hij. Kuba heeft een interessant levensverhaal in volle gang. Eén van de dingen die in het oog springen is dat hij bijvoorbeeld het klussen pas in Nederland geleerd. In Polen was hij semiprofessioneel kunstschaatser. En als je het weet, kun je dat nog zien aan zijn motoriek.
Kuba kwam naar Nederland om een aannemersbedrijf te beginnen. Hij wilde het professioneel aanpakken, dus niet half zwart wat bijbeunen, maar een bedrijf wat zich goed zou kunnen verhouden tot zijn Nederlandse collega's. Dat lukte. Vrij snel had hij grote Nederlandse opdrachtgevers en soms zelfs Nederlands personeel om grote klussen aan te kunnen. Maar het ging ook mis; één opdrachtgever betaalde niet en hij ging failliet. Toch is hij niet bij de pakken neer gaan zitten en hij doet alle mogelijke moeite om er weer bovenop te komen.

Visuele context


Het onderwerp vraagt veel flexibiliteit, omdat er veel onverwachte en ongecontroleerde situaties zullen zijn. De stijl laat zich het beste omschrijven als “Direct Cinema”. Ik volg de man vrij direct en film wat er op dat moment gebeurt. Daarnaast bevat de film veel elementen van “Dogma 95”. De kijker wordt meegenomen in het contact tussen Kuba en mij. Kuba zal reageren op de camera en op mij. Ik wil daar gebruik van maken en wil de kijker meenemen in het maak-proces van de film.
Kuba is een meerdimensionaal personage, hij is een bonkige klusser, maar met veel gevoel voor poëzie, kunst en muziek. Dat vertaal ik ook in beeld doordat ik bijvoorbeeld veel van de schouder zal draaien wat een wat ongepolijst beeld geeft. Maar in het beeld zelf ben ik wél steeds opzoek naar gelaagdheid. Niet elk beeld is letterlijk te nemen.
In sommige gevallen zal ik scènes ensceneren en wat strakker regisseren. De openingscène is geregisseerd en heeft een vooropgezette decoupage. Vergelijkbare scènes zullen bijvoorbeeld op de schaatsbaan kunnen gaan voorkomen.

Haalbare kaart!


Ik ben een professionele filmer en houd van een kloppend plaatje. Ik heb een opzet gemaakt voor een scenario, een planning, een begroting en ik heb ook al wat gedraaid om te testen of hij het op camera ook daadwerkelijk goed zou doen. De eerste beelden en uitspraken beloven alvast een interessant verhaal van een heel innemend persoon.
Op het moment ben ik druk met het vinden van een producent, het zoeken naar financiering, uitzendgelegenheid en het voorbereiden van de productie zelf. Schroom vooral niet om contact op te nemen als u tips, suggesties of een bijdrage heeft.

Op deze site zullen regelmatig updates te lezen en te zien zijn; ik houd u op de hoogte!
Still kunstschaatsen kijken

Still proefopnames

Still proefopnames

Still interview

Still openingscène

Still openingscène

Still overleg met een klant

Still hulp bij administratie

De sleutel van Kuba's nieuwe huis

Still proefopnames

Still op de steiger

Still proefopnames